domingo, 15 de marzo de 2009

Els planetes

Jo us parlaré dels planetes, que són astres que giren al voltant del Sol descrivint una trajectòria gairebé circular anomenada òrbita. Es van formar fa milions d’anys.
Hi ha dos tipus de planetes: els interiors i els exteriors.

ELS PLANETES INTERIORS
Es troben prop del Sol. Són rocosos, petits i tenen pocs satèl·lits.

MERCURI: És el planeta més proper al Sol, el més petit i no te atmosfera.
Per donar una volta sencera al Sol triga uns 87 dies. Està tan a prop del Sol que pateix les diferències més grans de tots els planetes, de 600 graus de diferència entre el dia i la nit.

VENUS: És gran com la Terra. Te una atmosfera molt espessa i la seva temperatura ges de 480 Graus.

LA TERRA: Te agua i una atmósfera rica en exigen. Te un satèl·lit molt gran, la Lluna. Dóna una volta sencera al Sol amb 365 dies. L’eix el té inclinat uns 30 graus. Probablament és l’únic planeta de l’univers que té vida, gràcies a que té una atmosfera amb una combinació de gasos ideal.

MART: és més petit que la Terra i no té atmosfera. Per donar una volta sencera al voltant del Sol triga uns 689 dies. I l’eix el té inclinat uns 25 graus. Té volcans extingits.


ELS PLANETES EXTERIORS
Es troben lluny del Sol. Són esferes enormes de gasos i líquids i tenen molts satèl·lits.

JÚPITER: És el més gran de tots els planetes. Per donar una volta sencera sobre el Sol triga uns 11anys. L’eix el té inclinat uns 3 graus. És un planeta gasós principalment format per hidrogen i heli.

SATURN: És molt gran i està envoltat d’anells. Per donar una volta sencera sobre la seva òrbita triga uns 29 anys. L’eix el té inclinat uns 25 graus. Es coneix pels seus anells.

URÀ: És mes petit que Saturn i té petits anells. Per donar una volta sencera sobre la seva òrbita triga uns 84 anys. L’eix té una inclinació de 97 graus.

NEPTU: És molt semblant a Urà. Per donar una volta sencera sobre la seva orbita triga uns 164 anys. I l’eix el té inclinat uns 28 graus.

PLUTÓ: No es considera planeta, sinó asteroide o un planeta nau.

Anna B.