martes, 16 de marzo de 2010

Ildefons Cerdà: la seva biografia.



- Va néixer el 23 de desembre al mas El Cerdà de Centelles (Osona).
- Els pares li havien organitzat un futur de capellà, ell va fer estudis a Vic. Però, es va rebel•lar fortament i va començar estudis d’arquitectura i matemàtiques a Barcelona. Però, no va acabar els estudis a Barcelona i al 1835 es va traslladar a Madrid per estudiar la carrera d’ Enginyer de camins, canals i ports, on va obtenir el títol sis anys més tard.
- Ja com enginyer va ingressar al Cos de Camins de l’Estat i durant 8 anys va ser l’encarregat de fer carreteres a diferents províncies espanyoles (Múrcia, Terol, Tarragona, València, Girona i Barcelona).
- També va participar en les obres del primer ferrocarril espanyol, la línia Barcelona-Mataró.
- Al 1848 es va casar amb la pintora Magdalena Clotilde Bosch, filla d’un important banquer i van tenir 4 filles.
- Més tard, van morir els seus dos germans i va quedar convertit en l’hereu de la família. Ell va prendre una gran decisió, que amb la fortuna de diners que heretava renunciava a la seva plaça de funcionari i es dedicava exclusivament a l’estudi de “la idea urbanitzadora”. Són paraules seves: “Dedicaré mi fortuna toda entera, todo mi crédito, todo mi tiempo, todas mis comodidades, todas mis aficiones, y hasta mi consideración personal en la sociedad, a la idea urbanizadora”.
- Els seus esforços van cristal•litzar el 1859 en un projecte clau per al naixement de l’ urbanisme modern: El Pla de Reforma i Eixample de Barcelona.
- Durant la seva vida va publicar molts llibres d’urbanisme.
- Va ser un pioner de l’ urbanisme: el seu paper en la transformació de Barcelona és avui dia indiscutible. És considerat un dels fundadors de l’ urbanisme modern. El seu projecte més important va ser la reforma urbanística de la Barcelona del segle XIX mitjançant el Pla Cerdà amb el que es va crear l’ actual barri de l’ Eixample.
- Va ser un polític de caire progressista. Sempre va defensar els drets del proletariat i la millora de les seves condicions laborals.
- Va ser diputat a les Corts de Madrid, regidor de l’ Ajuntament de Barcelona en diverses etapes i president de la Diputació de Barcelona el 1873.
- L’estiu del 1876 la mort el va sorprendre mentre feia una cura al balneari de Caldas de Besaya (Cantàbria).