Jo us parlaré dels meteorits. Els meteorits són cossos rocosos que quan entren en contacta amb l’atmosfera es posen incandescents. Els meteorits que s’aconsegueixen recuperar s’anomenen caigudes. Aproximadament hi ha 1.050 caigudes recuperades en col·leccions de tot el món. Dels meteorits que s’han recuperar s’han distingit dos tipus:
Els meteorits rocosos que estan formats per minerals i els meteorits metàl·lics que estan formats bàsicament per ferro.
Cada any cauen aproximadament 500 meteorits, des del tamany d’un pèsol fins a milers de tones. D’aquests 500 nomes se n’aconsegueixen recuperar 5 o 6.
Quan el meteorit entra en contacte en l’atmosfera fa una flama que pot ser mes forta que la llum del Sol i de diferents colors, des del groc fins al vermell passant pel verd i pel blau.
Quan el meteorit xoca amb el terra fa un soroll molt fort, però fa més soroll si el meteorit es desintegra abans de tocar a terra i llavors cau en una pluja de petits meteorits.
I per acabar explicaré un parell de curiositats:
La primera és que hi han hagut pocs casos de meteorits que han catgut sobre persones, però el mes famós va ser a l’any 1963: Un meteorit de 4 kilograms va travessar la teulada d’una casa i va anar a parar a una dona que estava dormint tranquil·lament.
I la segona és que els poblats indígenes feien servir els meteorits de metall per fer les puntes de les llances o altres armes.
Joan M.